Tuesday 6 November 2012

kaya swirl bun

my mom made a bread dough. she divided to 2. half of it i, myself made kaya bun and mum made sausage bun for my sis.

KAYA SWIRL BUN
recipe : sasharahmat

Bahan2
bahan A
1/3 cwn gula kastor
sedikit garam
1 cawan susu

Bahan B
1/2 cawan butter - dicairkan - sy gunakan marjerin planta
2 biji telur - di pukul ringan

Bahan C
4 + 1/2 cawan tepung GANDUM
2 sdK instant yeast
1SDK bread improver
1 SDK bread softener
satukan semua bahan2 kering ini dan ketepikan

Bahan D
Kaya secukupnya

Cara2
1- Masak bahan A. masak hingga suam2 kuku sahaja - angkat, masukan  dn biarkan sejuk sekejap.
2- Didalam mangkuk adun, masukkan susu, dan jg Bahan B.
3- Kemudian masukkan bahan C..- masukkan 2 cwn tepung dahulu - kacau serata
4- Kemudian tmbh lagi 2 cawan tepung.
balance yg 1/2 tu boleh digunakan untuk menguli hingga doh hingga licin.
5-Masukkan doh yg licin ke dalam mangkuk yg telah dioles dgn sedikit minyak masak. Biarkan doh naik seganda - lebih kurang 45 minit ke 1 jam.



6- Bila doh sudah naik, - bolelah ditimbang doh2 kecil mengikut size yg disukai. - saya timbang 1 bun dgn 45gm

7- Canai rata doh tadi
8- Sapukan kaya dipermukaannya
9- Gulung doh tadi dimulakan dgn melipat hujung dan hujung kemudian digulung seperti biasa
10- Sealkan hujung doh supaya kaya tidak terkeluar


11- Potong 2 gulungan tadi - potong memanjang dgn hujungnya tidak terpotong habis

12&13- Buat silang dan tindihkan satu antara lain

14- Cantumkan kedua2 hujung bun tadi

15- Kemudian susun di cupcake liner dan biarkan naik lagi sekali sebelum dibakar.
bakar pada suhu 180'c selama 20 mins atau hingga kekuningan



HAPPY TUMMY..
i love bun specially when my mom made it..but this time am proud to say that am also can made bread..

thanks so much madam sasha!! hehehe
















 





sausage bun for my sis...






























my sis asked me to made bun with peanut butter, so i just switch kaya with some peanut butter , after cool off then only top the bun with  a spoonfull of rasberry jam or any desire jam.





























it turn out really yummy!!..though my sis have a petite size but she really has  not so petite appetite!! huahuahua...she is kuat makan even badan dia x brp nak besar!!

2 comments:

  1. Hi Sasha, ikut bahan B , 1/2 cawan butter digunakan. Kalau ikut sukatan dalam gram , 1/2 cawan butter tu sama dgn berapa gram?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..klu ikut conversion 1/2 cwn butter tu equal to 115grm
      boleh refer conversion di link ni http://recipesasha.blogspot.com/p/conversion.html
      trmksh

      Delete